הפרעת קשב וריכוז (ADHD): חדשנות במציאות מדומה לטובת אבחון וחינוך

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) משפיעה על כ-6% מילדי העולם. מדובר בהפרעה נוירו-התפתחותית המאופיינת בקושי להתרכז, היפראקטיביות וחוסר שקט, המשפיעים על חיי היום-יום של ילדים ומשפחותיהם.

פיתוח חדשני לאבחון ADHD בעזרת מציאות מדומה (VR):
קבוצת חוקרים מאוניברסיטאות אאולטו, אובו אקדמי והלסינקי פיתחה משחק VR בשם EPELI (ביצועי ניהול בחיי היומיום), שמטרתו לאבחן בצורה יעילה תסמיני ADHD בקרב ילדים. המשחק מדמה דירה וירטואלית שבה המשתמשים נדרשים לבצע משימות יומיומיות, תוך התמקדות בהוראות והתגברות על הסחות דעת.

יתרונות השיטה לעומת השיטות הקיימות:
המשחק עושה שימוש בשילוב למידת מכונה ומעקב אחר תנועות העיניים, שמאפשר לזהות בצורה מדויקת יותר תסמינים נוירולוגיים. בניגוד לשיטות כמו מבחן המשימה הביצועית (CPT), EPELI נחשב חווייתי ומהנה, מה שמסייע בשיתוף פעולה מצד המשתמשים.

תוצאות מחקר עדכני:
במחקר שנערך על 37 ילדים עם ADHD ו-36 ילדים ללא ההפרעה, נמצא כי מעקב אחר תנועות עיניים בזמן משחק זיהה תסמיני ADHD ביעילות רבה. ילדים עם ADHD נטו להתמקד זמן רב יותר באובייקטים מסוימים ולהציג תנועות עיניים מהירות יותר לעומת ילדים בקבוצת הביקורת.

לדברי החוקרת ליא מירזון מאוניברסיטת אאולטו:
"ממצאים אלו מצביעים על פער בהתפתחות מערכת הראייה ועיבוד המידע אצל ילדים עם ADHD. הכלי החדש יכול להפוך לעזר חשוב בעבודתם של אנשי מקצוע בתחום הבריאות."



פוטנציאל של VR בחינוך ילדים עם ADHD ו-ASD

יתרונות השימוש ב-VR:
VR מציע לתלמידים עם ADHD והפרעת ספקטרום אוטיסטי (ASD) סביבת למידה אינטראקטיבית ומותאמת אישית. התלמידים יכולים להתמקד בלמידה בקצב המתאים להם, לפתח כישורי תקשורת ולתרגל התמודדות עם אתגרים חברתיים ורגשיים.

מחקרים שתומכים ביעילות הטכנולוגיה:

  • מחקר שפורסם ב-Frontiers in Psychology מצא כי שימוש ב-VR לשיפור מיומנויות התמצאות במרחב שיפר ביצועים בקרב תלמידים עם ADHD.
  • מחקר נוסף שפורסם ב-Journal of Autism and Developmental Disorders הדגיש שיפור משמעותי בכישורי השיח והתקשורת בקרב תלמידים עם ASD שהתנסו ב-VR.

מבט לעתיד:
הטכנולוגיה נמצאת בתחילת דרכה, אך עם התקדמותה צפוי שיפור נוסף בשילוב VR ככלי חינוכי לתלמידים עם ADHD ו-ASD. מדובר בהזדמנות לספק כלים והזדמנויות חדשות לתלמידים המתקשים בסביבה הלימודית המסורתית.
​​​​​​​

מעוניינים לקבל מידע נוסף?
מלאו את פרטיכם בטופס, ונציג יצור עמכם קשר בהקדם.

מציאות מדומה: הגשר לעתיד חינוכי שוויוני יותר.

Coi בניית אתרים
0
דף הבית טלפוןwaze פייסבוק